Izgalmas séták a várbarlangban

Középkori séta a várbarlangban

Tudtad, hogy újra 2019- ben ismét látogatható a Várbarlang a DINPI felügyelete alatt?

Esetleg voltál is már az évszázados történelemmel bíró misztikus létesítményben?

Ha még nem, mindenféleképpen érdemes megnézni: mutatjuk, mi vár rád a föld alatt!

Ha létezik olyan hely Magyarországon, amelyhez évszázadokon átívelő legendák kötődnek, akkor az a budai várbarlang. Vannak köztük vérfagyasztó történetek, például, hogy a török hódoltság idejében a budai várban lakó pasák nemes egyszerűséggel a barlangrendszerben kialakított kutakba dobták a háremhölgyeiket, amikor rájuk untak.

Vannak elképesztő leletek, egy mamut fogának lenyomatát is megtalálták a feltárások során a barlang falában. De nem csak a régmúlt kalandos, még a 20. században is volt szerepe ennek az összefüggő barlangrendszernek! Nem véletlen, hogy 1987 óta az UNESCO világörökség része. Ma a barlangrendszer az állam tulajdonában áll és a Duna-Ipoly Nemzeti Park, vagyis a DINPI fennhatósága alá tartozik – és hosszú évtizedek elzártsága után újra látogatható!

Mi mindent rejt a barlang mélye?

Az tény, hogy a török hódoltság idején és a 20. században is igen fontos szerepe volt ennek a barlangrendszernek. Feljegyzések már a 13. század elejéről vannak azzal kapcsolatban, hogy használták a barlangokat. Ám minden bizonnyal annál jóval korábban is megfordultak itt emberek, hiszen ősemberi maradványokat is találtak benne. 

A kutatók a várbarlangban számos csontot és koponyát találtak, emberi, és állati maradványokat egyaránt, ezek egy része pedig megtekinthetők a barlang látogatói számára is (bár ezekről tudni kell, hogy ezek nagy része a háborúkban elpusztult, így a vár más részeiről származnak). Kiemelendő az is, hogy a 20. századi politikusoknak több helyen is alakítottak ki a barlangrendszerben óvóhelyeket, de volt itt szükségkórház a második világháború alatt, sőt, a Gestapó és az ÁVH hírhedt kínzóhelyei is itt működtek – nem beszélve a titkos rádióállomásokról

Hogy alakult ki ez a barlangrendszer?

Maguk a barlangok teljesen természetes módon, a hegyben lévő forrásvizek útja során alakultak ki. Kiépítésére pedig az évszázadok munkája során került sor, hiszen lakosok és az állam által felbérelt vállalkozók kiépítették, bővítették, összekapcsolták a mára labirintussá váló rendszert. 

Vannak lezárt és máig felfedezetlen részei a várbarlangnak

A DINPI kezelése alá tartozó várbarlangba most 2 órás túrákat szerveznek, ezalatt egy meglehetősen nagy rész látható – de természetesen nem az egész. A több mint 10 km hosszú rendszer bejárásához sokkal több időre lenne szükség, ráadásul sok rész le is van zárva: a budai házak pincéjébe vezető ajtókat például befalazták a sok lopás miatt. 

A barlangrendszernek nagyon sok bejárata nyílik a felszínre, és a házak pincéibe, szinte alig akad olyan ház, aminek nincs összeköttetése, Ezen kívúl számtalan barlangüreg máig felfedezetlen. Így egyáltalán nem lehetetlen például, hogy számos, kutatók számára is ismeretlen titkos folyosó van még a mélyben. 

Nézd meg a saját szemeddel!

Ha úgy érzed, hogy a saját szemeddel kell látnod a hazai történelem egyik legizgalmasabb helyszínét és kíváncsi vagy a várbarlang titkaira, jelentkezz egy túrára és tölts el két igazán emlékezetes órát a vár alatti mélységben!

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére