Számos izgalmat tartogat számodra a budai Várbarlang!

Csodáld meg a rejtélyes budai Várbarlangot!

A Budapestre látogató turisták és a helyi lakosok egyik kedvenc célpontja a Budai vár, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. De tudtad, hogy a lábad alatt megannyi izgalom rejtőzik? Több mint 10 kilométer hosszan tekereg a föld mélyében a budai várbarlang, és más föld alatti létesítmények, ami különleges titkokat tartogat.

Amikor a Budavári Palotát látogatod, sétálsz egyet a Mátyás templomnál vagy gyönyörködsz a kilátásban a Halászbástyánál, jó eséllyel eszedbe sem jut, mit rejthet a föld gyomra, méghozzá pontosan a talpad alatt. Pedig, ha csak belegondolsz abba, hogy mennyi nagy történelmi esemény részese volt ez a terület, máris világossá válik, hogy ez a barlangrendszer egyáltalán nem érintetlen, és sokkal többet rejt annál, mint amennyit elsőre gondolnál. A magyar történelem igen jelentős részében játszott komoly szerepet ez a létesítmény. 

A budai várbarlang titkai

Itt joggal lehet élni a közhellyel, hogy ha ezek a falak beszélni tudnának, minden bizonnyal napokig hallgathatnánk a történeteit. Többek között a várbarlangban őrizték egy időben a Nemzeti Bank aranyát, itt kapott helyet a bunker a kormány számára a Horthy korszakban, de volt itt ÁVH központ, börtön, sőt, ide tartozik a mai napig látogatható Sziklakórház területe is. A barlangban talált csontvázak arról tanúskodnak, hogy a török megszálláskor a háremhölgyeket dobták ide a pasák büntetésből, akik itt lelték halálukat. A feltárások során számos gránát és puskapor is előkerült, amit az ostrom idején rejthettek ide. Mindezek mellett egy titkos kisvasút is helyet kapott itt, amely egy féltitkos kormányzati atombunkerhez segítette az eljutást, amelynek számos menekülő járata volt. 

Természetesen ez a felsorolás sem teljes, hiszen órákon át lehetne mesélni arról, mi mindent értek meg ezek a föld alatti falak.

Miként nézheted meg a saját szemeddel te is ezeket az érdekességeket?

A várbarlang évtizedekig zárva volt a turisták elől, egyedül a benne kialakított Sziklakórház látogatható 2008 óta, illetve a Labirintusban lehetett időről-időre körülnézni. Most azonban 2019- ben újra megnyitották a barlangrendszert a kíváncsiskodók számára!

Előre meghirdetett időpontban, előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség arra, hogy részt vegyél egy idegenvezetővel a másfél órás túrán és megismerd a föld alatt zajló történelem egy részét. A túra során az 1982 óta fokozottan védett barlang- és pincerendszerbe látogathatsz el, amely hozzávetőlegesen 50 teremből, és az ezeket összekötő folyosórendszerből áll. 

Kinek ajánlott ez a túra?

Mindenkinek, akit érdekel a történelem, kíváncsi a régmúlt eseményeire és nem riad vissza egy kis föld alatti sétától. Hiszen ezeknek a falaknak minden egyes centimétere maga a történelem, ám minden terem más-más korszakban játszott fontos szerepet. 

Ha felkeresed a budai várat, ne elégedj meg azzal, ha megcsodálhatod a palotát és a Halászbástyát, itt az ideje bekukkantani a föld alá is!


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére