Várbarlang túra

A várbarlang rendszeréről

Magyarországon minden barlang védett.

A várbarlang az állam tulajdona, és a Duna Ipoly Nemzeti Park kezeli. Kataszteri száma: 4762-1

Így van ez a várbarlang esetével is. De lássuk mi is a barlang deffiníciója: ” A föld szilárd kérgében, természetes úton keletkezett üreg, ami ember által járható, és 2 m- nél hosszabb”.

1982- óta fokozottan védett barlang, és pincerendszer. Kb. 2000 teremből, és az ezeket összekötő folyosórendszerből áll, melyek nagyrésze össze van kötve. A legfelső részen lévő pincéket sok helyen elfalazták a várbarlangtól, mivel több lopás is történt onnan. Régen 300 ház alatti pince 285 kúttal rendelkezett.

 

A tatárjárás óta bővitették, összekötötték a járatokat, így nyerte el mai arculatát, ennek kárát látta a barlang, hiszen a legtöbb helyen csak a plafon, vagy főte maradt természetes. Több helyen megerősítették. Mai napig látható törökkori, és vasbeton oszlopokkal is. A plafonon még jól láthatók az örvénylő hévizek által kioldott gömbfülkék, gömbüstök.

A várbarlang 3 szintes. Első szintje a házak pincéi, majd maga a várbarlang 12- 14 m mélyen, a labirintusszerűen összekötött járatok, és végül a harmadik szint csak elvétve található meg. Ez ugyanis néhány teljesen természetes üreg. Az egyikben egy is található. A felszínnel való kapcsolatot légaknák, és kutak biztosítják. A kutak vize jelenleg nem iható, de régen tiszta vizük volt.

A várban található földalatti létesítmények egy része mesterséges, vasbetonból készült.

A várbarlang kijáratai:

Szentháromság tér: Egy zöld pavilon, ahonnan csigalépcső vezet a mélybe. Jelenleg nem használt, lezárva.

 

Úri u. 9. : Itt üzemel a Budavári labirintus, vagy más nevén a Panoptikum

Lovas u. 4/C: A Sziklakórház bejárata. jelenleg múzeumként működik.

Lovas u. 3: A Brunszvik Teréz óvodával szemben a várbarlang futárfolyosója. Jelenleg lezárva

Lovas u. 1: A Budavári Labirintus kijárat, mely jelenleg is üzemel.

Önkormányzat alatti óvóhely vészkijárata

Dísz tér 1-2. A bazárból nyílik, de jelenleg lezárva, nemzetbiztonsági okból, mivel a Karmelita kolostorhoz visz, ahol a miniszterelnök lakik.

A Dísz tér alatti barlangrendszer méretei:

Dísz tér 12- 13. alatt 297 nm terem
Dísz tér 14. alatt 164 nm terem
Dísz tér 4- 5. alatt 116 nm terem
43 nm folyosó
Összesen: 620 nm

Szentháromság utca 13. alatt a trafiknál, Sziklakórház vészkijárata

Dárda utca 2. A budai Vár-barlang hivatalos, természetvédelmi bejárata

Déli futárfolyosó a Hunyadi út alatti támfalban, jelenleg vasráccsal lezárva.

Halászbástya lépcsője melletti északi futárfolyosó, mely jelenleg lefalazva.

A barlangtúra

A Duna Ipoly Nemzeti Park a túrát a I. Dárda u. 2. alatti bejáratnál kezdi, mely kb. 1,5 óra, és 1500 m, nagyrészt vízszintes, néhány lépcsővel tarkítva.

A bejárati lépcsőn leérve egy hatalmas pinceszerű terembe érünk. Régen itt kiállítás volt, jelenleg üres, remélhetőleg hamarosan fejlesztik. Innen átmegyünk egy újabb terembe, balra a mellékhelyiségek láthatók, jobbra egy lépcsősor vezet a várbarlang szintjére.

A túrának fontos szabályai vannak, hogy a barlangrendszer megtartsa természetes szépségét, és a látogatók is kijussanak élve. 🙂

Érdekességek a várbarlangban

A barlangtúra körtúra jellegű.

Megcsodálhatjuk a várbarlang természetes részeit a plafonon, és sok helyen az oldalfalakon.

Egy emléktábla is kikerült a falra Dr. Kadic Ottokár emlékére, aki a legtöbbet tette a barlangrendszer feltárásáért, és hogy a nagyközönség is láthassa.

Az óvóhellyé történt kialakításkor kerültek kialakításra a mellékhelyiségek, melyek a csatorna hálózatba voltak kötve. Sajnos ezek egy részét az 1990- es években a kalandvágyó ifjak lerombolták, a maradék a kiépítésnek esett martalékául. Tanuként most csak 1 m magasságig építették újjá, hogy láthassuk hogyan nézett ki.

A barlangrendszerben végig villanyvilágítás volt, amely a háború után lepusztult.

A mammuthfogas teremben a kút melletti részen a plafonon láthatunk egy eredeti mamutfog lenyomatot. melyet Barátosi Kálmán fedezett fel. Mellette a múzeumból idehozott valódi mammuthfogat.

A Halászbástya alá kifutó futárfolyosó becsatlakozik a Hilton szálló konyhája alá, ezt a szagokból is érezhetjük. A kilencvenes években a kalandvágyók innen jutottak be a barlangrendszerbe, majd 1993-ban a Budavári Önkörmányzat lezártatta.

A Lovas utcai futárfolyosó előtt egy nagy színházterem található, melyben a nácik üléseztek, és még az 1990- es évek elején látni lehetett a színpadon kifeszített nagy horogkeresztes molinót.

Útközben bekukkatnhatunk egy zárt üvegajtón a Sziklakórház folyosójára.

A Szentháromság utcában lévő kútba dobálták a török pasák a megunt háremhölgyeiket.

Több helyen látunk falazásokat, ill. felfelé vezető lépcsőket. Ezek a házak pincéibe vezetnek, de le elttek zárva.

Egy máig járható kürtő található a Hadik szobor melletti csatronafedőn, ami ide vezet le, mélysége kb. 10 m. Láthatjuk a beszűrődő fényt is.

A barlang egyik legérdekesebb része a Csontkamra, ahol tehené, kecske, és juh csontokon kívül emberi koponyák is láthatók. Mellette egy régi omladozó lépcső, ami a Ruswurm cukrászdába vezet, melyet az 1960- as években használták utoljára.

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére