Bécsi kapu téri barlang, és óvóhely rendszer

Magyar Országos Levéltár óvóhelye

A Levéltár speciális Magyarországon elsőként épült vasbeton építménye. Itt 33 km- nyitott levéltári anyagot tárolnak, ami 1945 előtti. A Bécsi kapu téren álló épület óvóhelye 1950- ben épült a Levéltár munkatársainak.
A II. világháborúban az épületet sebkötöző kórháznak használták. Az orosz katonák az iratokból építettek ágyakat, és a függönyökkel takaróztak. Wc papírként is használták az értékes papírokat.
A II. világháborúban az egyik, majd 1956- ban (9000 m irat égett el) a másik szárnyban is tűz volt az összecsapások miatt, ahol nagyon sok fontos irat megsemmisült. A tüzet a Bécsi kapu tér 5. alatti barlangrendszeren keresztül oltották.
A 1990- es években a busz alatt beszakadt a barlangrendszer teteje, így azt megerősítették, és a buszt elterelték. Egy szellőző mellett a vaslemezek jelzik a külső lejáratot.
Jelenleg a szakrális értékekeket tárolják itt. Kiterjedése 500 nm.

Bécsi kapu téri barlangrendszer

A Budai várban ez volt a legelső összekötött barlangrendszer, elég rossz állapotban volt. Többször veszélyeztette a felszíni buszforgalmat. Az 1990- es évek közepén indult felújításáig.
A Bécsi kap tér 5 alatt 2 szintes a barlangrendszer.

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére