Sziklakórház

Belépőjegy:

Idegenvezetés indul kétóránként, hétvégén óránként max. 25 fő.

Időtartama: 1 óra

Fényképezni tilos!

1939- ben Károly az akkori polgármester rendelte el a kórház megépítését. Az építkezés 1941- 44- ig tartott. Egy műtővel, és 3 db kórteremmel nyílt meg, feladata a sürgősségi betegellátás volt.

Az 1944 tavaszi bombázásoknál került használatba. Budapest ostroma alatt teljes kapacitással működött mind a 94 ágy. Csúcsidőben 230- an voltak. A várbarlang részeként működött a Sziklakórház, ha nem fértek el a kórházban a betegek, akkor a barlangrendszerben helyezték el őket.

Sajnos a kevés eszköz, fertőzések, és járványok miatt nagy volt a halálozási arány. Saját szellőztetője, ivóvize, és áramfejlesztő aggregátora volt. Így volt olyan időszak, amikor a röntgen csak itt működött. Volt olyan időszak, mikor 650- en voltak a 300 fősre tervezett kórházban. A háború után a kórházat bezárták. A fő hadikórház a Budavári Palotában volt.

1945- 48.- ig a Vírus Termelő Oltóanyag Intézet kapta bérbe. A tifusz elleni védőoltásokat gyártották.

1950- ben titkosították a sziklakórházat, amit 2002- ben oldottak fel.

1956- ban forradalmi kórházként működött, a forradalmi sebesülteket látta el.

1958- 62. A Sziklakórház fejlesztése, hogy atom-, és vegybiztos legyen. Kiépült a vízhálózata, és teljesen önellátó lett az új villamos Ganz generátoroknak köszönhetően. A generátorokat az Úri utca 27. ház udvaráról telepítették le. Ennek helyét mára már csak a vörös téglás burkolókő  jelöli.

 

Elkészültek a zsilprendszerek is, amin keresztül fertőtlenítenek atomcsapás esetén. Az Úri u. 27. ház utcai részén, és a belső udvaron a csatonának álcázott a mai napig látható kipufogócsövek voltak, amelyek a kórházban működő aggregátor gázait vezette el. 

 

Úri utca 27 füstkivezető csövek

 

 

Itt, és a A Tóth Árpád sétányon a betonvirágtartók álcázva voltak, hiszen ide öntötték a gázolajat, vagy vizet, ami lejutott a kórházba. Természetesen tudták melyik virágtartóba mit kell önteni.

 

1962- 2004. Készenléti kórházként működött, de a hetvenes évekre elavult. Pedig még klímaberendezése is volt. Sajnos a hadászat jobban fejlődött. Polgárvédelmi raktárnak használta a János kórház.

Egy gondnok család tartotta naprakészen, majd 2004- től a János kórház dolgozói végezték ezt a munkát is.

2002- ben a titkosítást felodották.

2004- 2007. A Kréta Kör színház bérelte alkalmi előadásaira.

2007- ben felújította a HM Hadtörténeti Intézet és múzeum.

2008- tól áll nyitva a Nagyközönség előtt

2010- ben megkapta a minisztérriumtól a közérdekű muzeális gyújtemény rangot, és azóta múzeumként működik.

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére