Vár- barlang – a rejtélyekre végre fény derül

A föld alatti város a Vár- barlangban

Titkos barlangrendszer a Budai Vár alatt? Nem csak városi legenda, igenis létezik! A várhegy barlangjai már évszázadok óta ott állnak, és megannyi rejtély övezi őket. Óvóhelyek, titkos menekülési utak, sőt, még egy kórház is vár idelent. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi is rejtőzik pontosan azok alatt az utcák alatt, ahol már számtalanszor sétálgattál, akkor itt az ideje, hogy tegyél egy túrát a vár- barlangban!

Hogyan került a vár alá egy barlangrendszer?

A várhegy barlangjai már a 13. század előtt is léteztek. Természetes módon keletkeztek, úgy, hogy a hegy hőforrásainak vizei utat vájtak maguknak a kőzetrétegek között. Így alakult ki a természetes barlangrendszer, melyet az ott élők kötöttek össze. Így kb. 10 km- re növelve a hosszát.

  • Kezdetben a budai lakosok pinceként használták, bort, vizet, ételt tároltak itt. 
  • A török hódoltság idején már elkezdődött a barlangrendszer kiépítése és megerősítése – sok helyen még ma is látszik a török időkből való alátámasztások. Sőt, több legenda is szól arról, hogy a török pasák, mikor megunták háremhölgyeiket, akkor nemes egyszerűséggel a barlangrendszer kútjaiba dobták őket. 
  • A sok kutat azért építették ki, hogy amikor a lakók lemenekültek ide, akár napokra, akkor mindig legyen friss vízellátásuk. Sajnos napjainkban a kutak vize már nem iható… 
  • Ezen kívül csontvázakat és koponyákat is találtak a kutatók ezekből az időkből. De nem csupán a török katonák csontjait, hanem tehenek, kecskék és juhok maradványait is fellelték a járatokban.

A barlangrendszer összeköttetésben áll szinte az összes várhegyi épület pincéjével, bár soknál befalazták a bejáratot, mert féltek a lopásoktól. Több olyan vészkijárata is van a barlangoknak, amikről nem is gondolná az ember!

Vezetnek járatok a Budavári Labirintusba, a Sziklakórházba, az Önkormányzat alatti óvóhelyhez, a Szentháromság térhez, sőt, a Dísz tér 1-2-nél is van egy vészkijárata, bár ez napjainkban le van zárva, hiszen maga a járat a Karmelita kolostorhoz vezetne, ahol a miniszterelnök lakik. 

A barlangok sok titkot tudnának elmesélni

Nem csak a török időkből maradtak fenn rejtélyes történetek. Itt működött a barlangrendszerben a Sziklakórház is, amely a második világháborúban és az ’56-os forradalomban légoltalmi szükségkórházként látott el több ezer sérültet.


Ezekben a barlangokban tárolta a Nemzeti Bank az aranytartalékát, volt itt politikusok számára létrehozott óvóhely, sőt a Gestapó és az ÁVH kínzóhelye is. Ezen kívül titkos rádióállomás is működött az egyik részén, a keskeny járatokat pedig titkosügynökök használták sokszor a menekülésre.

Mára már az UNESCO világörökség részének számít ez, a nagyjából 18 000 m2 összterületű barlangrendszer. És vannak olyan részei, amiket mind a mai napig homály fed… 

De most eljött a Te időd arra, hogy felfedezhesd ezeket az izgalmas barlangrészeket, meghallgathasd a még izgalmasabb történeteket róla, és hogy egy igazán felejthetetlen kalandban legyen részed.

A barlangrendszer újra látogatható – ragadd meg az alkalmat és fedezd fel a titkait!


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére