Vár a Várbarlang Budapesten!

A barlangok fővárosának egyik legnagyobb attrakciója a Várbarlang Budapesten!

Ha hiszed, ha nem, Budapest sokkal izgalmasabb, mint azt elsőre gondolnád. A felszín alatt rengeteg izgalmas helyszín rejtőzik, amiket érdemes felfedezned. A Budai Vár alatt például ott van a Várbarlang, ami Budapest egyik legizgalmasabb látványossága – és most újra látogatható!

Nem csupán egy mélyben megbújó pince

A föld alatt kialakított helyiségek a múltban és a jelenben is rendkívül értékes helyeknek bizonyulnak. Nem véletlen, hogy napjainkban is rendkívül sokféleképpen hasznosítják őket. Gondolj csak a borospincékre, amik nélkül nem élvezhetnék a zamatos borokat, vagy éppen a földalatti éléskamrákra, amik megóvják a terméseket a melegtől és az elfagyástól. De nem csak a termést, embereket is menthetnek a pincék esetleges természeti katasztrófa esetén.

A budai várbarlangrendszer elképesztően sok funkcióval bírt és bír mai napig, és mindennek most te is szemtanúja lehetsz, hiszen évtizednyi bezártság után újra látogatható a várbarlang Budapesten!

Nézd meg, hogy milyen egy földalatti város!

A budai Várbarlang az egyik legösszefüggőbb pincerendszer hazánkban, ami azért is különleges, mert ha belegondolsz, akkoriban még nem voltak modern munkagépek. Mégis az 1200-as években és az azt követő évszázadokban a természetes barlangok összekötésével létrehoztak egy olyan földalatti rendszert, ami hosszú éveken keresztül működött védelmi bázisként, vagy éppen titkos élelemraktárként. A budai Várbarlangnak így igazán érdekes a történelme, aminek nyomai mai napig láthatóak – most már számodra is.

Nézzük néhányat azok közül, ami rád vár a föld alatt!

A budai Várbarlang nagy része bizony nagyon sokáig titkos helyszínnek számított, és csak a közelmúltban nyitották meg újra a kíváncsi szemek előtt. Ennek több oka is van, például egyes részei a háborúk idején kiemelt óvóhelynek számítottak, így a rendszert szigorúan titkos információként kezelték. Ám mára a titkosítást feloldották, és történetét mindenki számára elérhetővé tették.

A körülbelül 2 órás túra során a természetes barlangrendszert járhatod be, és megismerkedhetsz izgalmas történetével, különleges rejtélyeivel.

Meglehetősen nagy szakaszt fogtok megnézni, és megismerni, és persze szó fog esni azokról a részekről is, amik ma is el vannak különítve, mint például a régi belügyminisztérium óvóhelye. A háborús időkben a pincerendszer gyakran szolgált óvóhelyként, de a barlangban működött az ÁVH központja és a Gestapo Központi Offenzív Alosztály hírszerzése is.

A védelem mellett bizony titkos börtönként, vagy éppen kínzókamraként is használták, többek között itt rabosították gróf Batthány Lajos miniszterelnököt és Martinovics Ignácot is. Tény, hogy a földalatti rejtekhely falaihoz gyakran tapadt vér is. 

A túrának nem része, de biztosan szóba fog kerülni a Sziklakórház is, a barlangba épített egészségügyi ellátóhely, ami a második világháborúban és az ’56-os forradalom alatt emberek százain segített. Ezt külön tudod megnézni, bővebb információt itt találsz róla.

Nézz le a főváros szívébe, vár Téged a várbarlang Budapest központjában, ahol egészen új oldalát ismerheted meg Magyarország fővárosának!


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére