Titokzatos túra a Budai-hegység gyomrában – a Vár Barlang látogatható!

Végre látogatható a Vár Barlang!

Ki ne kedvelné, ha kicsit bennfentesnek érezhetné magát? Egy különleges túrára invitálunk meg, egy olyan helyre, ami sokáig elzárt volt. De a vár barlang újra látogatható! Egyedülálló lehetőség és élmény, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Egy titkos objektum, ami most megnyitja kapuit

A budai várbarlang már csak a jellegéből adódóan sincsen szem előtt, de ezelőtt néhány 10 évvel, még komoly intézkedések zajlottak azért, hogy többé-kevésbé titkos objektum maradhasson. Mindez persze nem ok nélkül történt, hiszen ez a 10 km hosszú barlangrendszer kitűnő óvóhelynek bizonyult a vészterhes időkben. De nem csak menedékként, hanem börtönként is szolgált, így míg egyeseknek mentsvárat, másoknak végzetes csapdát jelentett.

A barlangrendszer egyébként tökéletes élelemraktárként is funkcionált, ahol akár zamatos borokat is lehetett tárolni. Most pedig a vár barlang újra látogatható, így egy olyan különleges lehetőség nyílt meg a nagyközönség előtt, amit egészen biztosan nem feled az ide látogató.

Hogyan készülj?

Mint minden túra esetén, itt is érdemes egy kicsit felkészülnöd. Legyen fagyos tél :), vagy forró nyár, a barlangban stabilan 12 fok körüli hőmérséklet várható, így semmiképpen sem ajánljuk, hogy rövidnadrágban és pólóban érkezz. Egy légáteresztő polár pulóver és egy zárt, hosszúnadrág elég lesz, hogy kellemesen érezd magad az egész túra alatt. Na meg persze a túracipődet se hagyd otthon, itt igazán jól fog jönni!

Akkor irány a budai várbarlang!

A budai vár barlang látogatható része a föld alatt van, így sötétre kell számítani. Szerencsére van kiépített világítás, ami ad némi fényt, hogy megcsodálhasd a természet és az emberi munka együttes eredményét. A túra hossza körülbelül 2 óra lesz, de szinte bárki számára teljesíthetőnek mondható, hiszen nincsenek benne szintkülönbségek, csupán néhány lépcső töri meg az egyenletes talaj kialakítást. Azt azonban érdemes tudnod, hogy sajnos a barlang jellegéből adódóan az akadálymentesítés nem megoldott!

Miközben sorra járjátok majd a barlangrendszernek a körülbelül 3 kilométeres szakaszát, a túravezető ismerteti veletek az érdekes tudnivalókat és információkat, így az árulkodó falak mellett még többet tudhatsz meg erről a lenyűgöző helyről.

Ha kedved van, betekintést nyerhetsz az egyedülálló és korábban szupertitkos Sziklakórház termeibe is, ahol élethű viaszfigurákkal, eredeti eszközökkel, és korhű díszletekkel keltik életre a földalatti kórházat. A barlang túra a kórházba nem megy be, csak egy üvegajtón tudsz benézni, de érdemes utána a Sziklakórház Múzeumot is felkeresni! 

Váltsd meg jegyedet az otthon kényelmében!

A várbarlang túráira otthonod kényelmében, a nap bármely szakaszában megválthatod jegyed és lefoglalhatod a túra időpontját is. A nagy napon így nem várható sem sorban állás, sem kellemetlen tömeg, így a kalandtúra igazi élmény lesz!

A budai vár barlang látogatható részei újabb területtel bővültek, így még többet tudhatsz meg erről a különleges földalatti „városról”. Hívd össze a családot, vagy a barátokat, és szerezzetek egyedülálló élményeket!

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére