Múlt, jelen és jövő egy helyen! – Ismerd meg a Budai vár barlang rendszerét

Mi a különlegessége a Budai vár barlangnak?

Azt gondolod Budapesten már mindent láttál? Nincs olyan természeti vagy történelmi csoda, amit ne fedeztél volna már fel? Bizony még rejtőznek különleges helyek a fővárosban, csupán mélyebbre kell „ásnod”: a Budai vár barlang téged is vár!

Járj nyitott szemmel!

Ha budapesti lakos vagy, vagy gyakran jársz a fővárosban, akkor valószínűleg szinte fejből ismered a város legtöbb utcáját, és mindig tudod, hogy mit és hol találsz meg. A rohanó hétköznapok azonban nem adnak lehetőséget arra, hogy kicsit jobban megfigyeld a környezeted, így bizony könnyen meg lehet, hogy egészen különleges dolgokról maradsz le. Pedig Budapest rengeteg érdekes történelmi és kulturális kincset őriz, és sokszor egész eldugott helyen – ilyen például a Budai vár barlang is. Szakíts egy kis időt arra, hogy jobban megismerd otthonod, és egészen más szemmel nézhess rá!

Buda rengeteg földalatti kincset rejt

Talán a természeti adottságai miatt, talán történelme okozza, de tény, Buda rendkívül sok földalatti kincset rejt, és a legtöbbről még csak nem is tudnak az emberek. A budai vár barlang egy közülük: a történelem minden időszaka különleges nyomot hagyott rajta, így egy igazi időutazáson vehetsz részt, ha belépsz hűs falai közé. Mostanáig zárva tartották, de szerencsére újra látogatható bárki számára! 

Változó igények, változó felhasználás

A budai barlangrendszer múltja megdöbbentően régre nyúlik vissza. Az 1200-as években a földalatti tereket pincéknek használták, ahol kitűnően elállt a gabona, a bor, vagy éppen a víz. IV. Béla 1235. évi trónra lépését követően felfedezte a területben rejlő lehetőséget, ezért 1247-ben elrendelte a budai vár megépítését. Az elkészült létesítmény jól védhetőnek tűnt, így később a török pasák is előszeretettel használták. De nem csak a vár, hanem az alatta lévő barlangrendszer is hasznosnak bizonyult, ugyanis egyes mondák szerint a megunt háremhölgyeket ide száműzték, vagy éppen a fúrt alagutakon keresztül lepték meg a támadókat. 

A barlang rendszer több súlyos támadás ellen is megvédte a benne rejtőzködőket, mint az 1723-as tűzvész, vagy éppen a második világháború.

Amikor eltűnt a szemek elől

Az 1800-as évekre valamiért feledésbe merültek ezek a különleges barlangok, és karbantartás híján egyre több probléma merült fel velük kapcsolatban, mint a vízbetörés. Ráadásul idővel a kutak vizei is elszennyeződtek. Megkezdődtek a rekonstruálási törekvések, de védetté csak 1960-ben nyilvánították. Az elmúlt 20-30 évben számtalan pozitív irányú változás történt a barlangrendszer állapotának megőrzése érdekében, de sajnos egy ideig intenzíven érték negatív behatások is, amik súlyos nyomokat hagytak a barlangrendszeren. Öröm az ürömben, hogy ezek is mind bővítik a barlangok történelmét, amit immár te is megismerhetsz, hiszen a budai vár barlang 2019-ben újra megnyitotta a kapuit és bárki számára látogatható!

Nyiss új kapukat Budára, és fedezd fel a budai vár barlangot!

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére