Mit rejt a vár alatti barlangrendszer?

Miért annyira izgalmas a vár alatti barlangrendszer?

Szeretnél ott kirándulni, ahol 35.000 éve az ősemberek éltek? Hűsítő, izgalmas és ismeretekkel teli túrára vágysz? Fedezd fel Te is a Budai Vár alatti barlangrendszer labirintusát! 

Számos izgalmas kalanddal és érdekes mítosszal vár Téged is a Budai vár, illetve az alatta meghúzódó barlangrendszer. A barlangok a természet művei, azonban néhol közbeszólt az ember is – így alkották meg közösen azt a labirintus-szerű rendszert, amely a budai hegyek mélyében rejtőzik, és sok száz életet mentett már meg.

A barlangrendszer kialakulása

A Várhegy teteje egy mészkő-mésztufa hegy, mely alatt különleges anyag, a márga bújik meg.  A két kőzetréteg közé bejutott hőforrások mosták ki azoknak az üregeknek egy részét, amiket most te is megnézhetsz a kirándulás során. 

Közel sem volt azonban annyi természetes üreg, mint amennyit ma láthatunk! 35.000 éve a neandervölgyi ember még csak nem is sejtette mi fog lapulni a lába alatt, majd a 13. században a természetes barlangokat víztárolásra, valamint pincének használták a város lakói. Nem sokkal később a gazdasági- valamint a hadi helyzet úgy kívánta, hogy nagyobb tér álljon rendelkezésre a Várhegy alatt.

Itt következik emberi munka: a természetesen kialakult barlangokat összekötötték egymással, valamint a házak pincéivel, így tulajdonképpen létrehoztak egy várost a város alatt. 

A barlangrendszer felfedezése….

1856-1899 között számos építkezés zajlott Budán (a Budai Váralagút megépítése, a Mátyás-templom renoválása), melyek során több helyen is beszakadt vagy berogyott az út. Ezek okát keresve bukkantak rá a barlangrendszer egyes részeire, azonban a nagyobb feltárás 1930-ig váratott magára. Ezt a feladatot Kadić Ottokár barlangkutató vezetésével hajtották végre: ekkor merült fel elsőként a lehetőség, hogy nem csupán véletlenszerű, mesterséges üregek vannak a hegy belsejében, hanem természetes barlangrendszer is.

…és felhasználása

A természet és az ember közös munkája végül az ember javát szolgálta. 1944-ben ebben a barlangrendszerben nyílt meg a mai Sziklakórház-Atombunker, akkori nevén a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórháza. Az intézményt eredetileg 200 ember befogadására tervezték, azonban a történelem közbeszólt: Budapest ostroma alatt közel 650-700 embert zsúfoltak be a kórházba, illetve a barlangrendszer egyéb járataiba. Az intézményt 1958 és 1962 között átépítették, hogy egy esetleges atomtámadás ideje alatt megóvhassa a város lakóit. A Sziklakórház a mai napig látogatható, lelkes és tájékozott idegenvezetői érdekes történetekkel, valósághű viaszbábukkal és megható események elmesélésével teszik érdekessé a tárlatvezetést. 

Bár kétségkívül a Sziklakórház a legismertebb, közel sem ez az egyetlen izgalmas program, a föld alatt! Sok évnyi titkosság után újra megnyitott a barlangrendszer: szakképzett idegenvezető mutatja meg a rendszer titkait, egy 2 órás túra keretében.

A Várhegy belsejében megbújó barlanglabirintus igazán kellemes hely egy forró nyári délutánon, felnőtteknek és gyermekes családoknak is akad bőven látnivaló és izgalmas program!

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére