Ezt rejti a Budai vár alatti labirintus

Ezt rejti a Budai vár alatti labirintus

Mikor az ember felfelé néz a Budai várra vagy a Mátyás templomra, bele sem gondol, mi van ezekben a percekben a lába alatt. Pedig az itt elterülő, budai vár alatti labirintus egy teljesen más világba kalauzolja az ide látogatókat, miközben felidézi a történelem legemlékezetesebb pillanatait. 

Milyen emlékeket őriz a Budai vár alatti labirintus?

Ezt a várhegyi mésztufabarlangot már a történetelem kezdetekor is ismerték a környékbeliek. A barlangok ugyanis különböző hévízes feltörések és kimosódások révén jöttek létre, és bizonyos feljegyzések szerint már az ősemberek is használták. Ez azt jelenti, hogy története csaknem 350.000 évvel ezelőttre nyúlik vissza! 

Persze joggal kérdezheted, miként alakult ki ebből labirintus? A válaszért egészen a 13. századig érdemes visszautazni, amikor is víz tárolására és pincének használták ezt a helyet, majd hadi megfontolásokból kötötték össze egymással ezeket a folyosókat. 

Azóta pedig számos különböző szerepe volt ennek a helynek. Többek között itt őrizték egy időben a Nemzeti Bank aranyát, itt kapott helyet a kormány számára kialakított bunker a Horthy korszakban, de volt itt ÁVH központ, börtön, sőt, ide tartozik a mai napig látogatható Sziklakórház területe is. 

A barlangról hátborzongató történetek is keringenek: az itt talált csontvázak arról tanúskodnak, hogy annak idején a török megszálláskor a háremhölgyeket dobták ide a pasák büntetésből, és szegény lányok itt lelték halálukat. 

A feltárások során számos gránát és puskapor is előkerült, amit Budapest második világháborús ostroma idején rejthettek ide. Mindezek mellett egy titkos kisvasút is helyet kapott itt, amely ahhoz a féltitkos kormányzati atombunkerhez segítette az eljutást, amelynek számos menekülő járata volt. A vasútnak már csak a maradványai láthatók, de ez is csak a kiváltságosoknak, a kormányzatnak, és a szakembereknek.


Természetesen ez a felsorolás sem teljes, hiszen órákon át lehetne mesélni arról, mi mindent értek meg ezek a föld alatti falak az elmúlt többszázezer év alatt. 

Kedvet kaptál, hogy megnézd a saját szemeddel?

Előre meghirdetett időpontban, előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség arra, hogy részt vegyél egy másfél órás túrán, és megismerd a föld alatt zajló történelem egy részét. Csak idegenvezetővel mehetsz be, hiszen könnyű lenne eltévedni, és így ráadásul rengeteg izgalmas történetet is meghallgathatsz!

Fontos tudnod, hogy a túra során egy 1982- óta fokozottan védett természeti értékbe, a barlang-és pincerendszerbe látogathatsz el, amely hozzávetőlegesen 2000 teremből, és az ezeket összekötő folyosórendszerből áll. Tartsd tiszteletben a történeti és természeti értékét!

Ha érdekel a történelem, kíváncsi vagy a régmúlt eseményeire és nem riadsz vissza egy kis föld alatti túrától, akkor bizony ez egy igazi bakancslistás hely, amit vétek lenne kihagynod!

Ezeknek a falaknak minden egyes centimétere maga a történelem annyi különbséggel, hogy adott esetben más-más korszakban játszhattak fontos szerepet. Ha nem elégszel meg azzal, ha megcsodálhatod a palotát és a Halászbástyát, akkor itt az ideje bekukkantani a föld alá is. 🙂


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére