Budai vár labirintus – ahol a titkok lapulnak

A budai vár labirintus elfeledett kincsei

Mit rejthet egy hegy belseje? Talán titkos járatokat? Esetleg egy-egy vízforrást? Vagy egy titkos bunkert? Azt kell, hogy mondjam, a budai hegység ennél még sokkal többet is! Ha imádod a rejtélyeket és a kalandos túrákat, akkor látogass el a budai vár labirintusába, és ismerd meg minden titkát!

De hogyan kerültek a barlangok a hegybe?

A budai várbarlang-rendszert nem az emberek ásták ki, hanem természetes módon jött létre, ahogy a hegyben feltörő forrásvizek utat vájtak maguknak a kőzetrétegek között. Azonban később valóban az emberek kötötték össze rendszerré. Már évszázadok óta rejtőzik a hegyben a barlangrendszer, és ennyi idő alatt azért sok titkos dolgot láttak azok a falak!

Mi mindenre használták az évek során?

Már a 13. századból is vannak feljegyzések, hogy a hegy lakosai legfőképp tárolóhelyként használták a barlangokat: ide hozták be a gabonatartalékaikat, és a féltett borkészleteiket is ide helyezték el.

A török korban elkezdték kiépíteni néhány helyen a barlangokat, hogy megfelelőbb menedékként tudják használni. Sőt, a várhegy házainak pincéivel is összekötötték a barlangrendszert! Sajnos mára a legtöbb pincebejáratot befalazták, mert sok rablás történt a barlangokon át. Sok kutat kiépítettek már ekkoriban, szintén a menedékhellyé alakítás szempontjából, hogy mindig rendelkezésre álljon friss víz.

Az 1800-as évek végén újra elkezdték feltárni a barlangokat, majd elkezdték kiépíteni a Nagy Labirintust (mai nevén Labirintus), és megnyitották a nagyközönség számára.

A második világháború elején indult meg a Sziklakórház építése, mely légoltalmi szükségkórházként működött a világháborúban, majd később az ’56-os forradalom idején is.

Milyen titkok övezik a budai vár labirintust?

Arra talán egyszerűbb lenne válaszolni, hogy milyenek nem. A török időkben a pasák a barlangok kútjaiba dobták be háremhölgyeiket, mikor azok unalmassá váltak. Számtalan csontot és koponyát is találtak itt, amik valószínűleg katonáké, illetve az elpusztult juhoké és szarvasmarháké voltak. (A csontok megmaradt részét ma a Labirintusban tartják).

Kiépítettek egy óvóhelyet a politikusok számára, itt kapott helyet a Gestapó és az ÁVH hírhedt kínzóhelye is. Berendeztek itt egy titkos rádióállomást, sőt, még arról is vannak feljegyzések, hogy a Nemzeti Bank aranytartalékának egy részét is a budai várbarlangban tartották. 

A legizgalmasabb felfedezés a barlangban talán az a falba vájt lenyomat, ami egy mamut fogát ábrázolja. Vajon valódi? Itt az idő, hogy kiderítsd!

A vár labirintusrendszere 3 szinten, 18 000 m2-en rejtegeti minden titkát. Olyanokat is, amelyekről mind a mai napig senki sem tud. Mára már az UNESCO világörökség részének számít a budai vár. A barlangrendszer a cseppköveivel, titkos tavaival, csontvázaival és mesterséges óvóhelyeivel vár arra, hogy elkápráztasson téged. Ha szereted a kalandot és a titkokat, akkor ez lesz a neked való hely. 

Annyi biztos, hogy erre a másfél-két órára még sokáig emlékezni fogsz!

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére