Az elfeledett történetek nyomában -a budai labirintus

A Budai labirintus a föld alatti város

Ha azt mondanám neked, hogy a budai várhegyben több minden rejtőzik, mint gondolnád, akkor hinnél nekem? Ha azt mondanám, hogy létezik egy több, mint 5 km hosszú természetes barlangrendszer, akkor azt mondanád, ez lehetetlen? Márpedig igaz! És itt nem csupán a barlangrendszer a lényeg, hanem az a sok történet, amit magában rejt. Kíváncsi vagy ezekre az elfeledett történetekre? A várbarlangi túra során most megtudhatsz róla mindent!

Mióta van a budai hegyekben barlangrendszer?

Már a 13. század elejéről vannak feljegyzések, hogy használták a barlangokat. De valószínűleg annál jóval korábban keletkeztek, hiszen ősemberi maradványokat is találtak benne. 

Ez egy teljesen természetes barlangrendszer, ami a hegyben lévő forrásvizek útja során alakult ki, majd az évszázadok során az itteni lakosok és az állam által felbérelt vállalkozók kiépítették, bővítették, összekapcsolták.

Napjainkban a barlangrendszer az állam tulajdonában áll, a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, és 1987 óta a vár az UNESCO világörökség része. Sajnos az évek során történt átalakítások és kiépítések miatt a természetes barlang sok részen megrongálódott, így veszít eredeti jellegéből. Ám semmit sem veszít izgalmasságából!

Milyen történetek keringenek a barlangokról?

  • Az egyik legizgalmasabb legenda talán, hogy még a Török Hódoltság idejében a budai várban lakó pasák nemes egyszerűséggel a barlangrendszerben kialakított kutakba dobták a háremhölgyeiket, amikor rájuk untak.
  • Kutatók nagyon sok egyéb csontot és koponyát is találtak a barlangban, melyek eredete nem mindig tisztázott. Nagy valószínűséggel még a török idők katonáinak csontjait találhatták meg, ám vannak állati eredetű maradványok is. A koponyák és csontok egy része ma a Labirintusban tekinthető meg.
  • Vajon hogyan kerülhetett egy mamut fogának lenyomata a barlang falába? Van rá ötleted? Lehetetlennek tűnik, pedig ott van, és az okát egyelőre homály fedi…
  • A 20. századi politikusoknak több helyen is alakítottak ki a barlangrendszerben óvóhelyeket.
  • Itt épült ki egy légoltalmi szükségkórház, mely a második világháborúban és az ’56-os forradalomban több ezer sérültet látott el. Ma ennek a történetét a Sziklakórház Múzeumban tudhatod meg.
  • Működött itt egy titkos rádióállomás, illetve a Gestapó és az ÁVH hírhedt kínzóhelye is.

A barlangtúra során sok elfalazott rész mellett is elhaladtok majd, amelyek a budai házak pincéjébe vezetnének. Sajnos azért kellett lezárni ezeket a bejáratokat, mert sok lopásra került sor a barlangrendszeren keresztül. Hiszen nagyon sok bejárata nyílik a felszínre, amiket nem tudtak sem őrizni, sem rendesen becsukni, sőt, vannak máig felfedezetlen részei is a barlangoknak. Így elképzelhető, hogy a kalandvágyó ifjak véletlenül találtak egy titkos folyosót, ami épp valakinek a borospincéjébe vezetett…

Ha még többet szeretnél megtudni a várbarlang elfeledett titkairól, ha egy igazán emlékezetes 2 órát szeretnél eltölteni, akkor jelentkezz egy túrára, és hidd el, nem fogsz csalódni!


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére