A várbarlang belépőjegy garancia egy izgalmas túrára!

A várbarlang belépőjegy mit tartalmaz?

Mit kapsz, ha elmész egy barlangtúrára? A várbarlang belépőjegy nem csupán arra jogosít fel, hogy megnézd a barlangokat: ez egy igazi, hamisítatlan időutazást, számtalan csoda felfedezését, rejtélyeket és különleges izgalmakat kapsz mellé.

Több száz monda és legenda fűződik a budai várhegy alatt húzódó barlangrendszerhez, amelyet már te magad is bejárhatsz: saját szemeddel tekintheted meg a rengeteg titkot őrző falakat. Számos monda szerint például az itt található az alagutak egészen Visegrádig vagy a Margit-szigetig vezetnek, míg mások úgy gondolják, hogy a gellérthegyi Citadellába. Sőt, egyes legendák szerint annak idején a németek az alagúton keresztül mentek éjjel a várba megölni Teleki Pált.

Vajon mennyi ebből az igazság? Fedezd fel te magad!

Jegyvásárlás itt!

Tulajdonképpen mit is találsz a föld mélyén?

Ez a barlangrendszer 1982 óta fokozottan védett, hozzávetőlegesen 2000 teremből, valamint az ezeket összekötő folyosórendszerből áll. Ezek nagy része egymással összeköttetésben van, ám számos feltáratlan része van a mai napig. 

A legfelső szinten lévő pincéket sok helyen elfalazták a várbarlangtól, mivel annak idején több lopás is történt onnan. Külön érdekesség, hogy régen az itt található 300 ház alatti pince 285 kúttal rendelkezett. A tatárjárás óta bővítették ki annyira az egyébként természetes módon kialakult barlangrendszert, hogy elnyerte a ma is látható alap kinézetét.
Ennek sajnos olyan szempontból kárát látta a létesítmény, hogy a legtöbb helyen csak a plafon maradt természetes, a falakat körben megerősítették. A mennyezeten viszont még jól láthatók az örvénylő hévizek által kioldott gömbfülkék, gömbüstök. 

A várbarlang egyébként 2 szintes: első szintnek a házak pincéi számítanak, majd maga a várbarlang következik 12- 14 méteres mélységben. Nyomokban megtalálható még egy 3. szint is, de ezt igen kevés helyen lehet már felfedezni.

Mi mindent történt az idők alatt a várbarlangban?

Többek között itt őrizték egy időben a Nemzeti Bank aranyát, itt kapott helyet a bunker a kormány számára a Horthy korszakban, de volt itt ÁVH központ, börtön, sőt, ide tartozik a mai napig látogatható Sziklakórház területe is. A barlangokban talált csontvázak arról is tanúskodnak, hogy annak idején a török megszálláskor a háremhölgyeket dobták ide a pasák büntetésből, akik itt lelték halálukat. Ám a feltárások során számos gránát és puskapor is előkerült, amit az ostrom idején rejthettek ide. Mindezek mellett egy titkos kisvasút is helyet kapott itt, amely egy féltitkos kormányzati atombunkerhez segítette az eljutást, amelynek számos menekülő járata volt. 

Mit kapsz a várbarlang belépőjegyért cserébe?

A várbarlang előre egyeztetett időpontban tekinthető meg, a túra időtartama két óra. A belépőjegy ára 3600 forint/fő, amely a helyszínen nem, csak elővételben váltható. Ha szeretnél részt venni a túrán, ajánlott fejlámpával, zseblámpával, pulóverrel és kényelmes túracipővel készülnöd. 

A bejárati lépcsőn leérve egy hatalmas, pinceszerű terembe értek, innen lehet átmenni egy újabb terembe, balra a mellékhelyiségek láthatók, jobbra egy lépcsősor vezet a várbarlang szintjére.

Mindenkinek ajánlott ez a túra, akit érdekel a történelem, kíváncsi a régmúlt eseményeire, és nem riad vissza egy kis föld alatti kirándulástól. Ezeknek a falaknak minden egyes centimétere maga a történelem! 


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére