A budavári várbarlang titkai, avagy mi rejtőzik a Vár alatt?

A budavári várbarlang különlegessége

Szoktál néha sétálgatni a Budai Várban, gyönyörködve a csodás kilátásban a pesti oldalra? Nézegetted a Halászbástyát és a piaci árusokat? Van egy olyan érzésem, hogy igen. Viszont abba valószínűleg nem gondoltál bele, hogy csupán 10 méterrel a lábaid alatt egy igazi rejtélyes barlangrendszer húzódik. Ez a budavári várbarlang! És csak arra vár, hogy Te felfedezd!

Barlangrendszer a Vár alatt – hogyan és mióta?

A természetes barlangok már régóta léteztek a hegy belsejében. Többnyire a hőforrásokból feltörő víz vájta ki magának az üregeket a márga és a mészkőrétegek között. 

Már a XIII. század elejéről is szólnak történetek arról, hogy a budavári lakosok kihasználták a természetes barlangokat: leginkább pinceként, bort, gabonát és vizet tároltak bennük. Majd a Budai Vár megépülése után, a Török Hódoltság idején sok monda szerint a török pasák a Szentháromság utca alatti kútba dobálták be háremhölgyeiket. Ebből a korból sok koponyát találtak a kutatók – ezek az emberek valószínűleg a csatákban estek el. Ezek közül a koponyák közül még máig látható néhány!

Már a török időkben elkezdték kiépíteni, összekötni a barlangokat, illetve hozzájuk csatolni a várnegyed házainak pincéit is. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi ház pincéjéből lehetne átmenni a barlangrendszerbe! (Sajnos több pincét is befalaztak az idők során, mert a barlangokon át sok lopás történt) 

Rengeteg kút is van a barlangrendszerben, hiszen mikor óvóhelyként használták, a friss vízre nagyon nagy szükség volt. Napjainkban viszont már sajnos nem iható a kutak vize, de még így is érdemes megcsodálni érintetlen, kristálytiszta felszínét.

A 19-20. század története

A török idők után kicsit feledésbe merült a barlangrendszer, majd az 1800-as évek végén kezdtek el újra számottevően foglalkozni vele. Az 1900-as évek elején nyitották meg a Labirintust (akkori nevén Nagy labirintus), ahol kiállították a csontokat és a koponyákat. 

Ekkor kezdődött a Sziklakórház kiépítése is, mely egy légoltalmi szükségkórház szerepét töltötte be a második világháborúban, majd az ’56-os forradalom idején is. Ám ezen műveletek során sajnos a barlangrendszer nagy részét átalakították és kiépítették, így az igazi, természetes barlangokból mára már csak kevés maradt meg.

Számtalan érdekes történetet rejt magában ez, a nagyjából 2000 teremből, és az ezeket összekötő folyosókból álló, körülbelül 18 000 m2 felületű barlangrendszer. Titkosszolgálat menekülőjáratai, politikusok óvóhelye, titkos rádióállomás, temetkezőhely, kórház, a nemzeti bank aranytartaléka, sőt, egy mamut fogának lenyomata, és persze még sorolhatnánk, mi minden vár a felfedezőkre.

 Ha imádod a rejtélyeket, szeretsz kirándulni és izgalmas történeteket hallani, ha fel vagy készülve arra, hogy egy lebilincselő másfél-két órás túrán vegyél részt, akkor látogass el a budai várbarlangba. Garantálom, hogy nem egy mindennapi kirándulás lesz!


Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére