3 ok, ami miatt nem szabad kihagynod a vár barlangi sétát!

Egyet ígérhetek a vár barlangi sétától kiráz a hideg!

Már önmagában is nagyon izgalmas, ha azt mondjuk, hogy lehetőséged van egy nyüzsgő nagyváros kellős közepén ellátogatni a föld mélyére, és megnézni egy több száz éve itt elhelyezkedő barlangrendszert. Viszont, ha eláruljuk, hogy mi mindent éltek már meg a labirintus falai, és hány történelmi személy fordult már meg itt, az egész még izgalmasabbá válik. Ha ez önmagában nem lenne elég, nézzünk még 3 okot, miért érdemes részt venni a vár barlangi sétán!

1. Már évezredekkel ezelőtt is éltek itt emberek

Feljegyzések már a 13. század elejéről vannak azzal kapcsolatban, hogy használták a barlangokat, ám minden bizonnyal annál jóval korábban is megfordultak itt emberek. Erre utal az is, a kutatók ősemberi maradványokat is találtak benne, amik hozzávetőlegesen 35.000 évesek lehetnek. A szakértők a várbarlangban számos csontot és koponyát tártak fel, amelynek egy része emberi, más része állati maradvány, és ezek megtekinthetők a barlang látogatói számára is. 

De nem csak a régmúlt lakói izgalmasak: a 20. századi politikusoknak több helyen is alakítottak ki a barlangrendszerben, vagy ahhoz kapcsolódóan óvóhelyeket, de volt itt szükségkórház a második világháború alatt, sőt, a Gestapó és az ÁVH hírhedt kínzóhelyei is itt voltak – nem beszélve a titkos rádióállomásokról…

 

2. Két órás túra vár rád a föld mélyén

A túra során egy 1982 óta fokozottan védett természeti értékbe, a barlang- és pincerendszerbe látogathatsz el, amelyet az UNESCO világörökség részeként tartanak számon. A labirintus hozzávetőlegesen 2000 teremből, és az ezeket összekötő folyosórendszerből áll, ennek pedig egy elég tekintélyes részét fogjátok megnézni a túra során. 

3. Számos felfedezetlen része van még a labirintusnak

A barlangrendszernek nagyon sok bejárata nyílik a felszínre, és a pincékbe. Bár ezek lezárva vannak, de vannak még máig felfedezetlen részei is a barlangoknak. Így egyáltalán nem lehetetlen például, hogy számos, kutatók számára is ismeretlen titkos folyosó van még a mélyben. 

Hogy vehetsz részt a vár barlangi sétán?

Előre meghirdetett időpontban, előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség arra, hogy részt vegyél egy másfél-kétórás, vezetett túrán, és megismerd a föld alatt zajló történelem egy részét. 

Ha érdekel a történelem, kíváncsi vagy a régmúlt eseményeire és nem riadsz vissza egy kis föld alatti kirándulástól, akkor bizony ez egy igazi bakancslistás hely, amit vétek lenne kihagynod!

Ezeknek a falaknak minden egyes centimétere maga a történelem, hiszen minden korszakban más miatt kapott igen fontos szerepet, legyen az az őskor, a török megszállás ideje van az elmúlt század. Szóval, ha nem elégszel meg azzal, ha megcsodálhatod a palotát és a Halászbástyát, akkor itt az ideje bekukkantani a föld alá is!

Copyright © Minden jog fenntartva

Ugrás a tetejére